Op bezoek in Chianti – Castello di Brolio – Ricasoli

Om de beste wijnen te kunnen selecteren voor ons festival, bezoeken wij meerdere keren per jaar diverse wijnhuizen. Deze keer Castello di Brolio – Ricasoli in het prachtig gelegen Toscane.

Castello di Brolio is het symbool van het Chianti Classico-gebied waar Ricasoli de meest representatieve wijnproducent is. Het landgoed van 1200 hectare groot heeft bijna 240 hectare aan wijngaarden en 26 olijfgaarden. Het ligt gelegen op de top van een afgelegen heuvel op enkele kilometers van Gaiole in Chianti. Het kasteel is eigendom van de familie Riscasoli sinds 1141 en de familie produceerde in die tijd al wijn.

Oude documenten uit de late jaren 1600 vermelden de eerste export naar, jawel: Amsterdam en Engeland. Aan het begin van de twintigste eeuw zijn de wijnen uit Brolio geëxporteerd over de hele wereld: van China tot Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika naar Guatemala, van Costa Rica naar de eenmalige Britse kolonies in Afrika.

Hoewel het kasteel dichter bij Siena ligt, dat in de verte te zien is en op slechts 20 km afstand ligt, is het kasteel altijd onder de invloed van Florence geweest en werd het gebruikt als een van zijn strategische buitenposten. Hierdoor werd het kasteel door de eeuwen heen vaak verwoest. Het kasteel is hierdoor meerdere keer weren opgebouwd. Momenteel is er nog veel geschiedenis terug te vinden bij Castello di Brolio, maar hedendaags staat wijn centraal. Sinds 1993 leidt Baron Francesco Ricasoli dit centrale Toscaanse bedrijf.

Dat Castello di Brolio inmiddels een goede naam heeft opgebouwd is ons wel duidelijk. Een van de bekendste wijnen die dit wijnhuis produceert is de Castello di Brolio. Deze wijn wordt geproduceerd op basis van een zorgvuldige selectie van de beste Sangiovese, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot druiven uit de beste wijngaarden van het landgoed. Opvallende kenmerken zijn de concentratie en de tanninestructuur. De Nederlandse importeur Vinites is de importeur van de wijnen van Barone Ricasoli.

Onze tour begon in het Osteria del Castello restaurant, waar wij overheerlijk hebben geluncht en alvast hebben genoten van een heerlijke rosé: Albia Rosato di Toscana tijdens het voorgerecht. Na het voorgerecht werden onze smaakpupillen al helemaal verrast met de Brolio Chianti Classico. Na de lunch hebben wij een prachtige kasteeltour gekregen en zijn wij verrast met het prachtige uitzicht over de wijngaarden van deze familie.

amsterdam-wine-festival-wijnproeverij-Castello di Brolio-toscane
amsterdam-wine-festival-kelders-Castello di Brolio

Na de tour zijn wij getrakteerd op de winetasting met een ruim aantal toppers wat Barone Ricasoli in huis heeft. Onze favoriet van de dag was toch wel de Casalferro Toscana uit 2015! We mogen nog niet te veel verklappen, maar we kunnen na deze onvergetelijke ervaring uiteraard niet meer zonder een prachtige wijn van Barone Ricasoli het Amsterdam Wine Festival vieren!

wijnproeverij-Castello-Brolio-amsterdam-wine-festival
wijnproeverij-Castello di Brolio-amsterdam-wine-festival

Wil je meer informatie over deze prachtige plek: https://ricasoli.com/en/

Kom je ook wijnproeven uit Chianti? Koop snel je ticket voor het Amsterdam Wine Festival tijdens het laatste weekend van september!