Portugal het grootste kurk verwerkende land ter wereld

Een beetje wijnliefhebber zal menig kurk in de hand hebben gehad. Maar waar komt een kurk nou eigenlijk vandaan? Wist je dat Portugal het grootste kurk verwerkende land ter wereld is?

Dat kurk van een boom komt zal je vast niets verbazen. Om precies te zijn wordt kurk gemaakt van de schors van een Eikenboom. De meeste Eiken waarvan kurken worden gemaakt staan in Portugal. Het verwijderen van de bast is een ambacht dat door de eeuwen heen van generatie op generatie is overgebracht. De Eikenboom wordt elke negen jaar geschild. Om kurk te winnen hoef je de boom dus niet te kappen, sterker nog, door het winnen van de kurk leeft de kurkeik juist langer. Een kurkeik die niet wordt geschild leeft zo’n 80 jaar, eentje die wel wordt gebruikt voor de kurkproductie kan hierdoor zo’n 200 jaar worden. Kurkschors is de enige schors die goed terug groeit na een oogst en een Kurkeik kan gemakkelijk 20 keer geoogst worden tijdens zijn levenscyclus.

eik-boom-kurk-wijn-portugal-amsterdam-wine-festival
kurk-wijn-portugal-amsterdam-wine-festival

Na het oogsten wordt de kurk gekookt. Door het koken wordt het kurk gezuiverd en krijgt het meer elasticiteit en dichtheid. Het voordeel van kurk is dat het 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk, en recycleerbaar is zonder giftige afvalstoffen te produceren.

Kom je ook kurken sparen op Amsterdam Wine Festival? Koop nu je ticket!