Qvevri: De Georgische methode van wijnen maken

De traditionele Georgische wijnen worden op de qvevri methode geproduceerd. De qvevri is een aardewerken pot welke in de grond ingegraven wordt. Hierin wordt die alleen het licht-geperste sap van de druif gestopt, maar ook de schillen, pitten en soms wat van de rijpe stammen van de druif.

In de qvevri vindt vervolgens in de eerste 14-24 dagen de alcoholische fermentatie plaats (de malolactische fermentatie vindt later plaats en wordt niet opgewekt). In het geval van de rode druiven, wordt het sap vervolgens overgepompt naar een andere qvevri en gescheiden van de pulp die gefilterd onderaan in de qvevri overblijft (dit wordt chaha genoemd en stoken ze later sterke drank van). In het geval van witte druiven blijft het sap in dezelfde qvevri voor een periode van 3-6 maanden. Hierdoor krijgt de wijn een amber kleur en wordt gedronken als een rode wijn doordat deze ook sterke tannines bevat en zich het best blootgeeft bij vergelijkbare temperaturen (rond 18 graden) als een rode wijn.

Georgische-wijnen-qvevri-methode
Georgische-wijnen-qvevri-methode-1

Deze techniek waarbij de fermentatie en soms ook veroudering van de wijn plaatsvind in deze qvevri’s dateert als van 6000 vC. Bewijs hiervoor zijn opgegraven qvevri’s in het zuiden van Georgië welke nog een residu van deze chacha bevatte en met koolstofdatering kon vastgesteld worden meer dan 8000 jaar oud te zijn. Hiermee is Georgië ook het oudste wijn producerende land ter wereld. De techniek van het wijn maken in de qvevri is in 2015 ook door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed!

Met vooraanstaande wijnhuizen uit Georgië van befaamde wijnmakers zoals: Winiveria, Vinoterra, Vita Vinea, Dakishvili, Tavankari en Kolkha.

Kom jij deze unieke wijnen proeven op Amsterdam Wine Festival? Koop snel je tickets!