De Westergas

De Imperial Continental Gas Association (ICGA) bouwde eind 19de eeuw twee steenkoolgasfabrieken in Amsterdam: de Ooster Gasfabriek en de Wester Gasfabriek. De laatste kwam gereed in 1885 en was strategisch gelegen tussen water, spoor en toegangswegen. Het gas werd aanvankelijk gebruikt voor stadsverlichting.

amsterdam-wine-festival-ons-verhaal

Gashouder

De Amsterdamse Gashouder werd gebouwd in 1902 en was destijds de grootste gashouder van Europa. Het gas werd bovenop de Gashouder opgeslagen, in een stalen tank die tot een hoogte van veertig meter kon worden uitgeschoven. Momenteel is de Amsterdamse Gashouder uitgegroeid tot het meest iconische gebouw van de Westergas. Uniek is de pilaarloze ronde binnenruimte en gietijzeren plafondconstructie. Met maar liefst 2538 m2 aan ruimte is de wereldberoemde Amsterdamse Gashouder de thuisbasis voor Amsterdam Wine Festival.

Transformatorhuis

In 1904 werd hier een watergasfabriek gevestigd, later is het gebruikt als transformatorwerkplaats van het Amsterdamse energiebedrijf. Daar komt de naam ‘Transformatorhuis’ dan ook vandaan. De smalle, hoog geplaatste ramen en de houten dakconstructie geven het Transformatorhuis een intieme en gewijde sfeer. Het Transformatorhuis heeft een oppervlakte van 700 m2 en is 9,7 meter hoog. Tijdens de tweede editie zal het Transformatorhuis omgetoverd worden tot de wijnhallen van Frankrijk!

Klönneplein

Het Klönneplein ligt tussen de Gashouder en het Transformatorhuis in. Op het Klönneplein vind je het foodcourt met alle lekkere gerechten vanuit de wijnlanden. Naast het foodcourt vind je op het Klönneplein het Wijnfestijn. Hier kun je druivenstampen of de wijnquiz volgen met Edwin Raben!

amsterdam-wine-festival-klonneplein