“De goden hadden niets anders nodig… “

De geneugtes des levens zijn simpel: een goede fles wijn en heerlijke gerechten.

Op het Amsterdam Wine Festival kun je bijna 300 wijnen per glas proeven en staan er chef-koks in de rij om jullie een overvloed aan fijne gerechten te presenteren. Alles staat in het teken van de oogstfeesten van het Noordelijk Halfrond, wat betekent dat onze wijnpartners de beste flessen uit de kelder halen, om te vieren dat de nieuwe wijnen geproduceerd kunnen worden!

Amsterdam Wine Festival neemt je mee op een culinaire wijnreis ten noorden van de evenaar. In één dag ervaar en proef je de cultuur, traditie, het eten en de wijnen van de mooiste wijnlanden van het Noordelijk Halfrond:

Frankrijk

Laurent-Miquel-amsterdam-wine-festival

Laurent Miquel (Verbunt, Zuid-Frankrijk)

Als we de geschiedenisboeken induiken dan zien we dat de Romeinen als eerste wijnstokken meenamen naar het Franse Cazal Viel. In het jaar 1202 gaf de eigenaar van Chateau Cazal Viel zijn bezit aan de monniken van de Abdij Fontcaude. De monniken zijn al sinds de middeleeuwen wijnbouwers, maar werden tijdens de Franse Revolutie in 1789 verdreven uit het gebied. Twee jaar later werd Cazal Viel overgenomen door de familie Miquel. Hier werd pas in 1970 op grote schaal wijn geproduceerd met behulp van de Syrah druif. Wijnmaker Henri Miquel kreeg later dan ook de bijnaam ‘Monsieur Syrah’ en bracht in 1980 zijn eerste wijn uit.

champagne-Bollinger-Verbunt-Frankrijk-amsterdam-wine-festival

Bollinger (Verbunt, Frankrijk)

Sinds 1829 produceert Bollinger grootse champagnes met een krachtige, geraffineerde en complexe stijl. Bollinger streeft naar een constante perfectie tot in de details en hier blinken zij dan ook in uit, hun hoge kwaliteit champagne is lastig benaderbaar. De elegantie die zo typerend is voor champagne veroverde zelfs het Britse Koninklijk huis. In 1844 werd het prestigieuze predicaat Hofleverancier toegekend aan Bollinger door het hof. Boven alles is Bollinger een echt familiebedrijf. Het champagnehuis in Aÿ is een van de laatste champagnehuizen dat nog zelfstandig is sinds de oprichting.

Champagne-Ayala-amsterdam-wine-festival

Ayala (Verbunt, Frankrijk)

Champagne Ayala is gevestigd in Aÿ, de bakermat voor de grootste champagnes dankzij de vele Premier- en Grand Cru-wijngaarden en behoort al sinds 1882 tot het Syndicat des Grandes Marques. Dit syndicaat telt slechts 18 leden, waaronder Krug en Bollinger. Het huis stelt hoge kwaliteitseisen: er wordt alleen gebruik gemaakt van de eerste persing en de wijnen rijpen veel langer op droesem dan wettelijk verplicht. 

Italië

1-Argiolas-Vinites-Sardinië-amsterdam-wine-festival

Argiolas (Vinites, Sardinië)

Op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Cagliari bevindt zich het Wijnhuis Argiolas. Het huis is opgericht in 1937 door Antonio Argiolas die op op 20 juni 2009 overleed op 102-jarige leeftijd. Het wijnhuis wordt inmiddels geleid door de 3de generatie: Antonio, Francesca & Valentina Argiolas. Argiolas bezit wijngaarden in verschillende DOC kwaliteitsgebieden. Allemaal authentieke, Sardijnse druivenrassen, dus met een heel eigen karakter. Door constante vernieuwing en investeringen in het eigen bedrijf worden de wijnen van Argiolas beschouwd als de top van Sardinië. Alle wijnen bezitten de karakteristieke Sardijnse kenmerken, die ze zo eindeloos boeiend én lekker maken.

amsterdam-wine-festival-italiaanse-wijn

Barberani (Vinites, Umbrië)

De wijngaarden van het huis Barberani vinden we een paar kilometer van het stadje Orvieto. Ze bevinden zich in het beste deel van de DOC Orvieto, dat het recht heeft op de aanduiding ‘Classico’. De wijngaarden staan aangeplant op de heuveltoppen, waar de ondergrond bestaat uit een mengsel van klei en leem. Het nabijgelegen Lago di Corbara zorgt er voor dat zich geen al te grote schommelingen voordoen in de temperatuur. Dit is het oudste en klassieke wijnproducerende deel van de provincie Orvieto. Het wijnbedrijf zelf is gevestigd in een mooi oud kasteel, gebouwd in de middeleeuwen.

2-Barone-Ricasoli-Castello-di-Brolio-amsterdam-wine-festival

Barone Ricasoli (Vinites, Toscane)

Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli’s sinds 1141 een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië, politiek en cultureel gezien, maar zeker ook aan de ontwikkeling van wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets worden zij beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld. De huidige baron is van de 32e generatie in successie. De eerste export van 14 vaten Brolio-wijn vond plaats in 1690, met bestemming Amsterdam! En in 1841 was het “IJzeren Baron” Bettino Ricasoli die zijn formule ontwikkelde voor de perfecte Chianti, die een eeuw later de basis vormde voor de huidige DOCG wetgeving van Chianti Classico.

3-Campagnola-amsterdam-wine-festival

Campagnola (Vinites, Veneto/Abruzzen)

Het wijnhuis is in 1886 opgericht door Carlo Campagnola. Zijn eerste officiële erkenning ontving hij in 1907 tijdens een prijsuitreiking waar hij een gouden medaille ontving voor zijn recioto-wijn. De wijnkelders, die nu al vijf generaties in het bezit zijn van de familie Campagnola, zijn gelegen in Valgatara, het centrum van het klassieke Valpolicellagebied, in het dorpje Marano di Valpolicella. De druiven zijn afkomstig uit diverse Italiaanse wijnregio’s en worden geperst in de wijnkelders in Veneto en Apulië, waar men gebruikt maakt van de modernste apparatuur om wijn te maken en te bottelen.

amsterdam-wine-festival-italiaanse-wijn

Cantine Menhir Salento (Vinites, Puglia)

Cantine Menhir is opgericht door Gaetano Marangelli, een vernieuwende ondernemer die veel zag in de wijnen van dit bijzondere deel van Zuid-Italië. Het wijnbedrijf is gesitueerd in het historische centrum van Minervino, een oud middeleeuws gehucht dicht bij de zonnige stranden van Otranto. In de directe omgeving liggen de wijngaarden, tegen het decor van de gulle heuvels van Salento, een streek die al in de steentijd werd bewoond. Uit die tijdens stammen de vele dolmen en menhir, stenen bouwsels die heel karakteristiek zijn en die inspireerden tot de naam van het bedrijf.

4-Castello-Banfi-oogsten-amsterdam-wine-festival

Castello Banfi (Vinites, Toscane)

Brunello di Montalcino is een bijzonder wijngebied, maar binnen Brunello is Banfi een bijzonder en tegelijkertijd verreweg het grootste wijngoed. Het landgoed wordt gedomineerd door een fraai gerestaureerd middeleeuws kasteel, waarin zich een glasmuseum, een wijnwinkel en twee restaurants bevinden. Daarmee is het een bezoek meer dan waard. Het landgoed werd in 1978 verworven door de familie Mariani, waarna de familie veel onderzoek verrichtte naar de beste klonen van de lokale sangiovese-druif. Ze staan aan de basis van een Brunello van meer dan uitstekende kwaliteit. Ook naburige producenten profiteren van de opgedane kennis.

5-Costaripa-Lago-di-Garda-amsterdam-wine-festival

Costaripa (Vinites, Lombardije)

Costaripa ligt in het hart van Valtènesi, in Moniga del Garda, omringd door wijngaarden. De architectuur van het gebouw, dat zichtbaar is van het Gardameer, weerspiegelt het omringend terrein en de natuurlijke materialen passen naadloos in landschap, wat zorgt voor een totale harmonie. Costaripa staat voor ononderbroken onderzoek en innovatieve technologie zonder traditie en erfgoed uit het oog te verliezen en voldoet aan de strengste kwaliteitscriteria. Bij Costaripa werkt men naar precieze doelstellingen: de waardigheid van het harde zwoegen, het geduld om hun doelen te halen, de vooruitzichten om de grond voor te bereiden voor hun kinderen en kleinkinderen.

6-Ferrari-wijnhuis-amsterdam-wine-festival

Ferrari (Vinites, Trentino)

Grondlegger Giulio Ferrari deed zijn inspiratie op in de Champagne. Hij was onder de indruk van deze wijnen, die een gisting op fles ondergaan om hun mousserende karakter te krijgen. In 1902 kwam hij met zijn eigen variant, eveneens gemaakt op basis van Chardonnay en Pinot Noir. De mousserende wijnen van Ferrari maken 50% uit van de totale productie van de mousserende wijnen van de streek (4,5 miljoen flessen). In Italië is Ferrari een waar fenomeen! Slechts 10% van de wijnen gaat ook maar naar het buitenland, waar steeds vaker de kwaliteit van de wijnen hoog wordt gewaardeerd.

7-Fontanafredda-Cellar-Oscar-Farinetti-amsterdam-wine-festival

Fontanafredda (Vinites, Piemonte)

De officiële geschiedenis van Fontanafredda begint in 1858, toen het domein door koning Vittorio Emanuele II gekocht werd als geschenk voor zijn maitresse Rosa Vercellana. Later kwam het in handen van hun kinderen Maria Vittoria en Emanule Alberto, graaf van Mirafiori. Emanuele Alberto was een visionair, die met moderne inzichten ervoor zorgde dat van meet af aan prachtige Barolo’s werden gemaakt. De wijngaarden van Fontanafredda bevinden zich in de beste dorpen van de streek, Serralunga d’Alba, Barolo en Diano d’Alba. Fontanafredda is in 2017 uitgeroepen tot European Winery of the Year, door het magazine Wine Enthusiast.

8-Kellerei-Andrian-amsterdam-wine-festival

Kellerei Cantina Andrian (Vinites, Alto Adige)

Cantina Andrian was de eerste coöperatie van Alto Adige, opgericht in 1893. Sindsdien hebben de leden altijd gestreefd naar het maken van hoogwaardige wijnen. De wijngaarden liggen op de hellingen langs de Adige, ten westen van Bolzano. De grondsoorten zijn hier sterk gevarieerd, samengekomen onder invloed van gletsjers en door het meenemen van gesteente door de rivier. Daarnaast profiteren de druiven hier van een koele wind van de bergen. Deze omstandigheden zorgen voor wijnen die een prachtige zuurgraad hebben en een intense frisheid. Hét visitekaartje van de wijnen van Alto Adige en van Cantina Andrian.

9-Librandi-wijngaard-amsterdam-wine-festival

Librandi (Vinites, Calabrië)

De naam van de familie Librandi is onlosmakelijk verbonden met die van de wijn uit de DOC Cirò. Librandi is een familie van wijnboeren, die al vier generaties met veel liefde zijn wijngaarden bewerkt. Aanvankelijk werden alleen druiven geteeld, maar de familieleden besloten in de jaren vijftig van de vorige eeuw een eigen wijnbedrijf op te zetten, en de wijnen zelf te gaan bottelen. Het streven was het opzetten van een moderne onderneming gericht op het verwerven van meer bekendheid voor de wijnen uit deze streek. Daarin is Librandi wonderwel geslaagd.

10-Mastroberardino-wijnkelder-amsterdam-wine-festival

Mastroberardino (Vinites, Campanië)

Mastroberardino is opgericht in 1878, en is dan ook een van de historische wijnbedrijven van Campanië. Een groot deel van de 20e eeuw was het zelfs de enige producent van naam. In de ontwikkeling van de regio speelde de familie Mastroberardino een grote rol. Vooral Antonio Mastroberardino, de ‘druifarcheoloog’, heeft zich enorm ingespannen om de oude, klassieke druiven van de streek in ere te herstellen. Druiven als greco en fiano hebben hun huidige succes en groeiende aanplant aan de familie te danken. Ook de ontwikkeling van de blauwe druif aglianico kreeg een flinke impuls door de initiatieven van dit familiebedrijf.

11-Moncaro-Castello-di-Jesi-amsterdam-wine-festival

Moncaro (Vinites, Marken)

Moncaro ontstond in de jaren zeventig. Het bedrijf beschikt over 900 hectare wijngaarden, onder andere in het Castello di Jesi-gebied. In de loop van de jaren tachtig en aan het begin van de jaren negentig werd door Moncaro sterk gefocust op een verbetering van de kwaliteit van de wijnen. Met name werd de hoeveelheid per hectare geoogste druiven drastisch teruggebracht. Een maatregel met als doel wijnen met meer kracht en concentratie te maken. In de wijngaarden werd een vorm van biologisch boeren geïntroduceerd en de kelder is sterk gemoderniseerd en voorzien van de meest actuele technieken.

12-Barone-Montalto-Vineyards-amsterdam-wine-festival

Barone Montalto (Vinites, Sicilië)

Barone Montalto maakt sinds 2000 wijnen met een typisch Siciliaans karakter, authentieke wijnen op een moderne manier. Dankzij een vakkundige selectie van de druiven blijven de natuurlijke eigenschappen van de druiven tijdens de vinificatie behouden. In een fles Montalto proef je dan ook het échte Sicilië. Een gepassioneerd team werkt, met respect voor traditie en een open visie voor innovaties, ambitieus aan de wijnen, met als doel steeds beter te worden. Bij Barone Montalto gelooft men dat dit alleen mogelijk is door onderzoek, innovatie en ene oprechte toewijding aan kwaliteit.

13-Poderi-dal-Nespoli-amsterdam-wine-festival

Poderi dal Nespoli (Vinites, Romagna)

Bijna een eeuw geleden, in 1929, plantte Attilio Ravaioli in Romagna, tussen de Apennijnen en de zee, op de eerste wijngaard genaamd Prugneto, stokken die hij kocht in het dorp Nespoli. Het cultiveren van het land, betekent voor Nespoli het liefhebben van het land. Om deze reden is het respect voor het milieu voor hen een natuurlijke gave. Nespoli is toegewijd aan het minimaliseren van de impact die onze productie op het milieu heeft door de recycling van warmte en water te implementeren en door geluidsoverlast te verminderen. Daarnaast bieden ze 95% van onze energiebehoeften aan met behulp van zonnepanelen.

14-Poliziano-Cellar-amsterdam-wine-festival

Poliziano (Vinites, Toscane)

Dottore Federico Carletti had één grote droom: Azienda Agricola Poliziano ontwikkelen van een producent van bulkwijnen tot een échte wijnproducent van wijnen van het hoogste niveau. Sinds zijn aantreden in 1981 is de ster van het bedrijf snel gestegen. Tot de vernieuwingen die hij doorvoerde behoorden de aanplant van andere druivensoorten zoals cabernet-sauvignon, alsmede het creëren van nieuwe wijnen. Met deze paradepaardjes heeft Carletti de harten van de wijnliefhebbers veroverd en talloze prijzen in de wacht gesleept op internationale concoursen. Poliziano wordt nu algemeen beschouwd als een van de grote voortrekkers van Vino Nobile di Montepulciano.

15-Tasca-d-Almerita-wijnhuis-amsterdam-wine-festival

Tasca d’Almerita (Vinites, Sicilië)

Al acht generaties heeft de familie Tasca d’Almerita hun land omarmd alsof het een familielid is. De grootouders hebben de kennis doorgegeven hoe het land gerespecteerd moet worden en ecosystemen beschermd moeten worden, met het oog op de toekomst. En deze visie resulteert tot de dag van vandaag in bloeiende wijngaarden en rijk, vruchtbaar land om te bewerken. Door de jaren heen is hard gewerkt om authentieke druivenrassen verder te ontwikkelen en is het wijnbedrijf uitgebreid met nieuwe domeinen naast het historische landgoed Regaleali midden in de Siciliaanse heuvels. Een voorbeeld is Tascante aan de voet van de Etna.

16-Tedeschi-Family-amsterdam-wine-festival

Tedeschi (Vinites, Veneto)

Tedeschi is één van de Familie Storiche, een verzameling families uit de Valpolicella, het land van de bekende Amarone en Ripasso, die zich inzet voor het kwaliteitsniveau en de toekomst van de wijnen die onmiskenbaar zijn voor hun streek. De wijngaarden van de familie Tedeschi bevinden zich met name in het hart van de Valpolicella Classico, op de flanken van de vele heuvels in de vallei. De kwantiteit is er lager dan in de Po-vlakte, maar de kwaliteit van de druiven is aanzienlijk hoger. Die kwaliteit wordt in de wijnkelder optimaal benut door tijd en aandacht van wijnmaker Riccardo Tedeschi.

amsterdam-wine-festival-italiaanse-wijn

Tenuta Ulisse (Vinites, Abruzzen)

Veel wijnhuizen hebben hier een lange geschiedenis, maar er zijn ook interessante nieuwkomers. Het splinternieuwe bedrijf Feudi Bizantini, in Crecchio, behoort tot deze laatste categorie: het werd in 2012 opgericht door een groep wijnliefhebbers, die zich hebben verenigd om hun passie voor wijn in de praktijk vorm te geven. Zij geloven in de bijzondere combinatie van klimaat, terroir, druivenrassen en de mensenhand die er samen voor zorgen dat deze plek in de Abruzzen een unieke plaats inneemt op de wijnkaart van de streek.

Spanje

amsterdam-wine-festival-wijnhuis-spanje-vicente-Gandia-1

Vicente Gandia (Oud Reuchlin & Boelen, Spanje)

Met meer dan 130 jaar wijnexpertise en de 4e generatie aan het roer staat Vicente Gandia klaar voor een toekomst vol innovaties. Het Spaanse wijnhuis heeft zich toegelegd op de uitbreiding van hun portfolio en produceert wijnen in maar liefst 9 verschillende regio’s. In 1 van de regio’s genaamd Utiel Requena, vlakbij Valencia, heeft Vicente Gandia haar eigen bodega Hoya de Cadenas. Vicente Gandia biedt vandaag de dag naast de wijnen uit Valencia en Utiel-Requena dus een scala aan wijnen van andere Spaanse herkomsten. De filosofie van Vicente Gandia is door de jaren heen hetzelfde gebleven: wijnen maken die jaar na jaar betrouwbaar van kwaliteit zijn, toegankelijk en goed doordrinkbaar, altijd met een uitzonderlijk prijs-kwaliteitverhouding.

Portugal

Grahams-amsterdam-wine-festival-port

Graham’s (Verbunt, Portugal)

Sinds de oprichting in 1820 is het doel van Grahams Port heel duidelijk: specialist zijn in het produceren van de allerbeste Port! Grahams Port heeft zich opgewerkt tot één van de grootste merken in Port door te werken met hedendaagse technologie en dit te balanceren met traditie. Mede hierdoor blinkt het merk uit met schitterende Vintage Ports en de oude Tawny Ports.

Esporão-D-vine-Portugal-amsterdam-wine-festival

Esporão (D-vine, Portugal)

Esporão is een toonaangevende producent van Portugese kwaliteitswijnen en olijfolie. Naast kwaliteit en authenticiteit blinkt het bedrijf uit in duurzaamheid. De regio Alentejo kenmerkt zich door een zomer van zeer warme dagen met een sterke afkoeling in de nacht gevolgd door een voor Portugal extreem koude winter. Deze ingrediënten in combinatie met een vulkanische bodem en lokale druivensoorten staan aan de basis van zeer originele wijnen.

Oostenrijk

Weinhof-Waldschütz-amsterdam-wine-festival-1

Weinhof Waldschütz (Weldam Wines, Oostenrijk)

Weinhof Waldschütz is een prachtig wijnhuis waar Anton en Elfriede Waldschütz, familietraditie en ervaringen zeer hoog in het vaandel houden. Sinds 1992 zorgen zij met veel liefde, toewijding en een brede glimlach voor schitterende Oostenrijkse kwaliteitswijnen. Nu staat zoon Ralph Waldschütz aan het roer en maakt hij deze fantastische wijnen. Vorig jaar is hij 2e geworden met een wedstrijd voor beste wijnmakers onder de 30 jaar.  Door veel aandacht te besteden aan de natuur, het milieu en het handmatig oogsten weten zij elk jaar van iedere druif weer een wijn te maken die zichzelf overtreft in zijn smaak en persoonlijkheid. De wijngaarden bevinden zich ook nog eens op de meest zonnige hellingen van de bekende prestigieuze Oostenrijkse wijngebieden Kamptal en Wagram.  Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig om prachtige en karakteristieke Oostenrijkse wijnen te creëren.

USA

KENDALL-JACKSON

Kendall-Jackson (Verbunt, USA)

Kendall-Jackson is één van Californië’s jongste, meest toonaangevende en dynamische wijnhuizen. Een belangrijke reden van Kendall Jackson’s succes is de perfecte ligging van de wijngaarden. De druiven zijn grotendeels afkomstig uit de koelere kuststreken, waardoor de druiven alle gelegenheid krijgen om hun aroma en smaken te ontwikkelen.

Roemenië

Aurelia-Visinescu-Weldam-Wines-Roemenië

Aurelia Visinescu (Weldam Wines, Roemenië)

Het wijnhuis Aurelia Visinescu bezit 82 ha wijnstokken waarin zij afgelopen jaren veel hebben geïnvesteerd in hoogwaardige technologie en faciliteiten om de wijn te produceren en te rijpen. De ondergrondse kelder, uitgerust met Roemeense, Franse en Russische eikenhouten barriques, biedt uitstekende rijomstandigheden voor speciale wijnbatches. Gebottelde wijn wordt opgeslagen in het magazijn, terwijl een ander deel van de wijn in de kelder wordt gerijpt. De wijnmaakstijl van Aurelia combineert technieken uit de Nieuwe Wereld en de Oude Wereld en zij produceren kleine hoeveelheden wijn, van 2500 flessen tot 20.000, afhankelijk van de oogsten.

Slovenië

amsterdam-wine-festival-slovenie-wijn

Kogl 1542 (Weldam Wines, Slovenië)

Het oudste gedocumenteerde wijnhuis van Slovenië is dat van Kogl 1542. Op de top van een heuvel bevinden zich het huis en de kelders van Kogl. Deze zijn sinds 1983 in handen van wijnmaker Franci Cvetko. Inmiddels heeft hij een dertigtal wijnen in zijn assortiment. Voornamelijk witte wijnen, maar ook enkele hele goede rode. De meeste wijnen zijn gemaakt van een enkele of twee gemengde druivensoorten, maar hij maakt ook blends van wisselende samenstelling.

Vino-Kupljen-Weldam-Wines-Slovenië-amsterdam-wine-festival

Vino Kupljen (Weldam Wines, Slovenië)

Wijnboer Samo Kupjen heeft op dit moment de leiding over dit prachtige Sloveense wijnhuis en zijn eerste fles bottelde hij in 1976. Het wijndomein is herkenbaar aan de gele Mon Royal kasteelachtige wijnmakerij, gelegen in het hart van de regio Prlekija (in Zuid-Oost-Sloveens), te midden van de wijnheuvels van Jeruzalem en Svetinje, die bekend zijn al eeuwenlang voor hun hoogwaardige wijnen en prestigieuze locaties, perfect voor het produceren van premium wijnen.

Georgië

Kolkha (Ghvino, Georgië)

Dit label wordt geproduceerd door het wijnhuis Schuchmann specifiek voor de Nederlandse markt. Burkhard Schuchmann heeft de gehele wereld over gereist en vervolgens besloten om in Georgië, het land van de oorsprong van de wijn, een wijngaard te starten. Hiervoor is hij in 2008 samen met befaamd wijnmaker Giorgi Dakishvili het wijnhuis Schuchmann gestart. Dit wijnhuis heeft als doel zeer hoogwaardige wijnen te maken van Georgische bodem en Georgische druiven, maar met de Europese methode en een Europese kwaliteitsstandaard. Het resultaat is een schitterende collectie wijnen gemaakt van inheemse druivenrassen. Schuchmann heeft zijn wijgaarden in de regio’s Napareuli, Tsinandali en Kindzmarauli.

Winiveria (Ghvino, Georgië)

Het wijnhuis Winiveria is inmiddels een gevestigde naam in Georgië. Wijnen van dit wijnhuis tref je eigenlijk altijd wel aan op de wijnkaarten van de beste restaurants in Georgië. Het chateau “Mere” ligt op de route naar de hoofdstad van Kakheti (dé wijnstreek van Georgië) met een schitterend uitzicht op het Caucassus gebergte. Hier maakt befaamd wijnmaker Giorgi Solomnishvili de schitterende wijnen voor dit wijnhuis in een beperkte productie. De wijnen onderscheiden zich in hun finesse en toegankelijkheid terwijl zij toch de historie van Georgië eren door met de traditionele Qvevri methode wijn te produceren.

Vita Vinea (Ghvino, Georgië)

Temuri, de zoon van misschien wel de meest gerenomeerde wijnmaker van Georgië, Giorgi (Gogi) Dakishvili heeft het niet altijd makkelijk om in de voetsporen van zijn vader en grootvader te treden. Maar met zijn eigen wijngaard Vita Vinea heeft hij laten zien dat het voortzetten van de familie traditie bij hem in goede handen is. Hij weet de door hem geproduceerde wijnen toch een eigen karakter mee te geven en de wijnen worden dan ook minstens zo goed beoordeeld als de wijnen welke zijn vader produceerd. Temuri Dakishvili heeft met zijn wijngaard Vita Vinea slechts beperkte oplages in het dorp Shalauri nabij Telavi.

Dakishvili Family Selection (Ghvino, Georgië)

De familie Dakishvili is een gevestigde naam op het gebied van wijnmaken in Georgië. En wanneer je de 8000 jaar oude qvevri methode zo grondig bestudeerd hebt als Giorgi Dakishvili, dan weet je jaar op jaar schitterende wijnen te produceren. In Europe heeft Girogi echter ook geleerd dat karakters van wijnen goed te combineren zijn waarbij zij gezamelijk een nog interessantere wijn maken dan als enkele druif op zichzelf. Zo hebben zij van de familie wijngaarden “Orgo Teleda” en Vita Vinea” de wijnen uit de beste qvevri’s geselecteerd en deze met de gehele familie samengesteld qua mengverhouden en zo een tweetal schitterende wijnen op de markt gebracht onder de naam “Dakishvili Family Selection”.

Tavankari (Ghvino, Georgië)

Tavankari betekent “wijn van de top van de Qvevri” – hier zou de beste wijn zich bevinden, en daar botteld Lasha Buadze zijn wijnen van. De wijnen worden net als het wijnhuis Winiveria geproduceerd door de befaamde wijnmaker Giorgi Solomishvili welke het maken van wijn tot een kunst verheven heeft. En dat alleen de beste wijn-delen uit de qvevri gebotteld worden onder deze naam kun je proeven. De druiven komen dan ook uit de beschermede micro-zone “Mukuzani”, bekend van het perfecte terroir voor de Saperavi druif.

Vinoterra (Ghvino, Georgië)

Het wijnhuis Vinoterra is begin deze eeuw opgericht door een samenwerking van verschillende wijnmakers uit het dorp Shalauri in de Kakheti regio. In 2008 heeft het wijnhuis Schuchmann dit wijnhuis echter ingelijfd en heeft Giorgi Dakishvili als hoofd wijnmaker aangesteld. De wijnen van dit wijnhuis zijn uitsluitend wijnen gemaakt volgens de 8000 jaar oude qvevri methode, vaak nog wel gecombineerd met wat rijping op eikenhout om de tannines wat te verzachten. Vinoterra is inmiddels het grootste wijnhuis ter wereld als het om qvevri wijnen gaat, met een oplage van zo’n 300.000 flessen. Met Giorgi Dakishvili aan het hoofd van deze productie is aan kwaliteit nooit ingeleverd en is het met name aan dit wijnhuis en Giorgi Dakishvili te danken dat de “vergeten” Kisi druif (perfect voor amber wijnen!) weer op de markt is gekomen.

Solomnishvili family vineyard (Ghvino, Georgië)

Giorgi Solomnishvili is een echte kunstenaar als het om het maken van wijn gaat, dit is met name de reden dat hij voor meerdere wijnhuizen de hoofd-wijnmaker is. Maar daarnaast maakt hij ook wijnen onder zijn eigen naam. Met zijn familie wijngaard van 2,25 hectare maakt hij zijn familie selectie wijn en onder de naam 1984 (met een verwijzing naar het gelijknamige boek van George Orwell) maakt hij een wijn van grotere productie. Deze wijn, met een zeer specifiek karakter is een mooie weergave van zijn eigen karakter: kleurrijk en complex als een echte kunstenaar. De wijn laat zich niet makkelijk doorgronden en verteld een verhaal in het glas zoals een schilderij een verhaal verteld.