“De goden hadden niets anders nodig… “

De geneugtes des levens zijn simpel: een goede fles wijn en heerlijke gerechten.

Op het Amsterdam Wine Festival kun je bijna 300 wijnen per glas proeven en staan er chef-koks in de rij om jullie een overvloed aan fijne gerechten te presenteren. Alles staat in het teken van de oogstfeesten van het Zuidelijk Halfrond, wat betekent dat onze wijnpartners de beste flessen uit de kelder halen, om te vieren dat de nieuwe wijnen geproduceerd kunnen worden!

Amsterdam Wine Festival neemt je mee op een culinaire wijnreis ten zuiden van de evenaar. In één dag ervaar en proef je de cultuur, traditie, het eten en de wijnen van de mooiste wijnlanden van het Zuidelijk Halfrond:

Chili

Carmen (Vinites, Chili)

Bodegas Carmen is het oudste (actieve) wijnhuis van Chili in 1850 opgericht. Chili is een plantenkas waar god het dak is vergeten. Een top wijnklimaat is daardoor in Chili verkregen. Met de komst van de wijnmaker Alvaro Espinoza in de jaren 90 werd het accent gelegd op de druiven. Hij leerde bij Chateau Margaux en Moet & Chandon om uiterste zorg te besteden aan de wijngaard. Carmen staat voor krachtige volle wijnen omdat ze de opbrengst van de druivenstokken laag houden. Dat resulteert in minder druiven, maar van veel betere kwaliteit.

chili-santa-ema

Santa-Ema (Fourcroy, Chili)

In 1917 immigreerde Pedro Pavone Voglino naar Chili waar hij in 1931 zijn eerste wijngaarden aanplantte in Maipo vally. 4 jaar later oogstte hij zijn eerste druiven die hij een aantal jaar lang verkocht aan grote lokale wijnhuizen.

Later begon Pedrozijn eigen wijnhuis wat nu bekent staat als Santa – Ema. Het bedrijf groeide gestaag toen wijnkelders en productie -, bottel-en opslagfaciliteiten werden gebouwd. Het bedrijf begon voet aan de grond te krijgen op zowel de lokale als internationale markt wat resulteerde in

een constante productie van witte en rode variëteiten waar nadruk ligt op kwaliteit in plaats van kwaliteit.

Nieuw-Zeeland

Saint Clair (Poot Agenturen, Nieuw-Zeeland)

Het wijnhuis Saint Clair ligt in Marlborough, de grootste wijnstreek van Nieuw-Zeeland. Marlborough heeft een relatief koele gemiddelde zomertemperatuur en is daarnaast een van de zonnigste gebieden van Nieuw-Zeeland. Door de ideale combinatie van koelte en veel zon rijpen de druiven langzaam, waardoor ze intense aroma’s ontwikkelen. Saint Clair is het trotste eigendom van Neal en Judy Ibbotson, die tot de eerste wijnbouw pioniers van Marlborough behoren. Saint Clair blinkt uit in het maken van wijnen die de eigenschappen van afzonderlijke wijngaarden weerspiegelen. Deze wijnen worden uitgebracht in de Pioneer Block-serie.

Australië

Yalumba (Verbunt, Australië)

In 1849 kocht de Britse Samuel Smith 30 hectare land in Barossa vally, Zuid Australië waar hij zijn eerste druiven plantte. Hij noemde het stuk land ‘Yalumba’, wat in de Aboriginal taal ‘Al het land rondom’ betekent. Zes generaties en meer dan 165 jaar later, is Yalumba het oudste familie wijnbedrijf in Australië. Trots op zijn geschiedenis, behoudt Yalumba bepaalde tradities zoals het produceren van eigen wijnvaten . Als onafhankelijk familiebedrijf is Yalumba Winery zeer progressief. Er worden voortdurend experimenten uitgevoerd op het gebied van wijnmaken en druiventeelt om te blijven bouwen aan de reputatie van Yalumba als innovatief wijnhuis.

Argentinië

Salentein (Verbunt, Argentinië)

Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. Het project Bodegas Salentein startte in 1997, de bouw van de bodega werd in 1999 voltooid. De wijngaarden van Salentein kennen echter een veel langere geschiedenis. San Pablo, één van de wijngaarden van Salentein dateert namelijk uit de 17e eeuw. Hier liggen de ruïnes van Casa Grande, een oude boerderij die gebouwd werd door de Jezuïeten die destijds al bezig waren met de ontwikkeling van wijnbouw. Proef de historie van deze wijngaarden op het Amsterdam Wine Festival!

Zuid-Afrika

Fleur du cap (Oud Reuchlin & Boelen, Zuid-Afrika)

De beroemde Bergkelder maakt verschillende wijnen, maar Fleur du Cap is hetvisitekaartje. Het beschikt dan ook over een van de meest geavanceerde wijnmakerijen van het zuidelijk halfrond. Hun wijnkelders, ingebouwd in de papegaaiberg in Stellenbosh, hebben een constante temperatuur en luchtvochtigheid wat de ideale locatie maakt om hun complexe wijnen te bewaren. In de Fleur du cap -wijnen probeert wijnmaker Andrea Freeborough de kenmerken van zowel de druif als de herkomst naar voren te laten komen. Dit resulteert zich in complexe cépagewijnen die dan ook veelvuldig bekroond zijn in binnen -en buitenland.

Peru

Intipalka (La Bodega Vinos, Peru)

“INTIPALKA” betekent “Vallei van de zon” in quechua, de taal die tijdens het Inca-rijk gesproken werd. Het verwijst naar het dal waar de wijnen vandaan komen, de vallei van Ica. De wijngaarden liggen in de hooglanden van de Ica -vallei, aan de voet van het Andes- gebergte. De bodems bestaan uit diepe leem en het klimaat is woestijnweer, met frisse tot koude winters en zonnige hete zomers. Dit gebied is een echte oase is voor de ideale wijnteelt. Er wordt gebruik gemaakt van druppelirrigatie en de oogst gebeurd met de hand. Ook zo benieuwd naar onze Peruaanse wijnen? Kom ze proeven op onze oogstfeesten in Maart!

Meisjes van de Wijn Flight Bar

De afgelopen edities waren de meisjes al van de partij. Met trolleys verzorgden ze wijnproeverijen zonder dat je naar de bar hoefde te lopen. Dat gaan de meisjes deze editie natuurlijk weer doen! Maar er is meer. Speciaal voor de jubileum editie is er een Wine Flight bar ingericht!

De Meisjes van de Wijn vertellen je graag alles over wijnen uit Argentinië van Salentein, De Chileense wijnen van Carmen en Santa Ema, De Nieuw Zeelandse wijnen van Saint Clair, De Australische wijnen van Yalumba, of de Zuid Afrikaanse wijnen van Fleur du Cap. Maar nog liever laten ze jou alles proeven!