“De goden hadden niets anders nodig… “

De geneugtes des levens zijn simpel: een goede fles wijn en heerlijke gerechten.

Op het Amsterdam Wine Festival kun je bijna 300 wijnen per glas proeven en staan er chef-koks in de rij om jullie een overvloed aan fijne gerechten te presenteren. Alles staat in het teken van de oogstfeesten van het Zuidelijk Halfrond, wat betekent dat onze wijnpartners de beste flessen uit de kelder halen, om te vieren dat de nieuwe wijnen geproduceerd kunnen worden!

Amsterdam Wine Festival neemt je mee op een culinaire wijnreis ten zuiden van de evenaar. In één dag ervaar en proef je de cultuur, traditie, het eten en de wijnen van de zes mooiste wijnlanden van het Zuidelijk Halfrond:

Chili

Carmen (Vinites, Chili)

Bodegas Carmen is het oudste (actieve) wijnhuis van Chili in 1850 opgericht. Chili is een plantenkas waar god het dak is vergeten. Een top wijnklimaat is daardoor in Chili verkregen. Met de komst van de wijnmaker Alvaro Espinoza in de jaren 90 werd het accent gelegd op de druiven. Hij leerde bij Chateau Margaux en Moet & Chandon om uiterste zorg te besteden aan de wijngaard. Carmen staat voor krachtige volle wijnen omdat ze de opbrengst van de druivenstokken laag houden. Dat resulteerd in minder druiven, maar van veel betere kwaliteit.

Errazuriz (Verbunt wijnkopers, Chili)

Ruim 140 jaar produceert het befaamde Chileense wijnhuis Viña Errázuriz prachtige kwaliteitswijnen. Opgericht in 1870 door pionier, ondernemer en politicus Don Maximiano Errázuriz. Maximiano durfde aan wat anderen niet durfden en zag wél potentie in de woeste ‘Valle de Aconcagua’, honderd kilometer ten noorden van de Chileense hoofdstad Santiago. Proef de rijkdom van deze wijnen op het Amsterdam Wine Festival.

Argentinië

Salentein (Verbunt, Argentinie)

Bodegas Salentein is opgericht door de Nederlandse zakenman en visionair Mijndert Pon. Het project Bodegas Salentein startte in 1997, de bouw van de bodega werd in 1999 voltooid. De wijngaarden van Salentein kennen echter een veel langere geschiedenis.

San Pablo, één van de wijngaarden van Salentein dateert namelijk uit de 17e eeuw. Hier liggen de ruïnes van Casa Grande, een oude boerderij die gebouwd werd door de Jezuïeten die destijds al bezig waren met de ontwikkeling van wijnbouw. Proef de historie van deze wijngaarden op het Amsterdam Wine Festival

Nieuw Zeeland

Craggy Range (Oud Reuchlin & Boelen, Nieuw Zeeland)

Toen de Australische zakenman Terry Peabody Nieuw-Zeeland bezocht in 1997, maakte hij kennis met agrariër en Master of Wine Steve Smith. De belofte die hij gemaakt had aan zijn vrouw en dochter om een levenslang erfgoed in wijn te starten, nam vanaf die ontmoeting een nieuwe wending. Kom deze klassieke Nieuw Zeelandse top wijnen proeven op Amsterdam Wine Festival.

Huia winery Hunky Dory (Weldam Wines, Nieuw Zeeland)

De naam Hunky Dory wordt door de lokale bevolking gebruikt als zijnde: How are you doing?, I’m hunky dory! Biodynamische top wijnen worden hier gemaakt. Proef de typische sauvignon blanc en pinot noir maar ook pinot grigio en Chardonnay. Overheerlijk en biodynamisch van dit prachtige landgoed.

Australië

Penfolds (Oud Reuchlin & Boelen, Australie)

Het vlaggenschip van de Australische wijn. De Penfolds Grange in het geheim gemaakt door Max Schubert is zelfs een nationaal icoon. Penfolds zal Penfolds niet zijn als ze niet het beste van het beste nastreven. Zo hebben ze sinds enkele jaren Peter Gago als wijnmaker binnengehaald. Misschien wel een van de beste.. kom ze allen proeven.

Logan (Fourcroy, Australie)

Weemala staat in de taal van Aboriginals voor “goed uitzicht” dit geld eveneens voor de wijngaarden van Weemala. De wijnen zijn net even anders door de aparte druivensoorten die de wijnmaker Peter Logan verbouwt in Mudgee en Orange. Door het bijzondere karakter zijn deze wijnen uitermate geschikt voor prachtige wijn spijs combinatie.

Zuid-Afrika

Jordan (D-Vine, Zuid Afrika)

Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in alle richtingen staan aangeplant. Niet verwonderlijk gezien de achtergrond van Gary Jordan als vermaard geoloog. Dankzij deze specifieke liggingen en de verscheidenheid in bodemsamenstelling, is de diversiteit bij Jordan groot. Kom deze weelde proeven in het transformatorhuis.

Waterkloof (D-Vine, Zuid Afrika)

Het biodynamische wijnhuis Waterkloof produceert topwijnen in Schapenberg, Zuid-Afrika. Toen Paul Boutinot in 1970 kennis maakte met wijn wilde hij niet anders meer. Nadat hij zijn succesvolle wijn-import bedrijf in de UK verkocht in 2008, is hij zich volledig gaan richten op Waterkloof. Waterkloof maakt wijnen onder verschillende labels: Waterkloof, Circumstances, Circle of Life, Peacock Ridge en False Bay. De wijnen van wijnhuis Waterkloof bieden een uitstekende prijs/kwaliteit en laten het beste van Zuid-Afrika zien.

Reyneke (D-Vine, Zuid Afrika)

Reyneke is de grondlegger van de biodynamische wijnbouw in Zuid-Afrika. Hij gebruikt mest van eigen koeien en eenden, en geen enkele herbicide, pesticide of fungicide. Dat levert een supergezonde wijngaard op, waardoor op een natuurlijk manier fantastische wijn kan worden gemaakt. Zonder commercieel gekweekte gisten of bacteriën of andere onnatuurlijke toevoegingen. De wijnen van Reyneke scoren keer op keer zeer hoog in de Zuid-Afrikaanse Platter’s Guide en op proeverijen over de hele wereld.

Wijn smaakt beter in het juiste glas

Royal Leerdam

De vorm van een wijnglas heeft enorme invloed op de smaak van de wijn. Bovendien kun je de kwaliteit van een wijn verhogen door gebruik te maken van de juiste glazen. Het is dan ook geen toeval dat Barbara Verbeek (sommelier) in samenwerking met…

… Royal Leerdam de Experts’ Collection heeft uitgebracht. Deze collectie bestaat uit 5 verschillende typen glazen die de smaakbeleving van verschillende wijnstijlen vergroten. Tijdens de Wine Makers Dinners kun je kennis maken met deze verschillende stijlen in verschillende glazen.